Milyen további cukorbetegség formák léteznek?

Gyakori cukorbetegség forma a terhességi, a gyógyszerszedés következtében kialakuló és a hasnyálmirigy eredetű diabetes.


Terhességi cukorbetegség
Ha a szénhidrát-anyagcserezavar az adott terhesség során alakul ki vagy kerül felismerésre, terhességi cukorbetegségről (gestatios diabetes mellitus – GDM) beszélünk.
Hazánkban a kismamák 6-7%-át érinti. Jelentőségét az adja, hogy kezelés nélkül 4-5-szörösére növekszik a magzat méhen belüli elhalásának gyakorisága, fokozódik a különböző fejlődési rendellenességek előfordulása és az anyánál 3-4-szeresére nő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikója. 
A kezelés során a vércukorszintnek mindvégig 3,5 – 7 mmol/l között kell lennie. Amennyiben az életmódkezelés (étrend + mozgás) nem elegendő, kizárólag inzulinkezelés választható.
GDM esetén a későbbiekben az adott egyén legalább évente kontrollálandó.

Gyógyszerszedés következtében kialakuló
Cukorbetegség alakulhat ki egyes gyógyszerek rendszeres, tartós szedése esetén is, melyeket diabetogén hatású szereknek nevezzük. Leggyakrabban az ún. szteroidok okoznak cukorbetegséget, így a vércukorszint szorosabb ellenőrzése szükséges. Szintén kedvezőtlenül befolyásolhatják a szénhidrát-anyagcserét bizonyos pszichiátriai szerek.

Hasnyálmirigy eredetű
A cukorbetegség kialakulásának rizikóját növeli a hasnyálmirigy visszatérő gyulladása, esetleg korábbi műtéte.

  • Mennyi a normális és a kóros vércukorérték?

    Éhgyomri állapotban a normális vércukorszint 3,5-6 mmol/l között van, étkezés után nem haladhatja meg a 7,8 mmol/l-t.

    Tovább

  • Mi a cukorbetegség?

    A cukorbetegség a szénhidrát anyagcsere megváltozása: a vércukorszint kórosan megemelkedik.

    Tovább