Pajzsmirigy alulműködés - hypothyreosis

Leggyakrabban autoimmun gyulladás következtében alakul ki. Gyakori tünete a fáradékonyság és a hízás.


A pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) gyakori betegség, melynek jellemző tünetei: súlygyarapodás, hajhullás, bőrszárazság, nőknél a menstruációs ciklus zavara, koncentrációzavar, fáradékonyság, aluszékonyság, illetve fázékonyság. A betegség nőkben gyakoribb, családi halmozódást mutathat, teherbeesési nehézség vagy a szülést követő időszakban jelentkező kóros fáradékonyság esetén is gondolni kell rá. Fenti tünetek jelentkezése esetén endokrinológiai ellenőrzés javasolt. 

A betegség általában autoimmun gyulladás következménye, mely a hormontermelés csökkenéséhez vezet. Típusos esetben a pajzsmirigy-hormonok (fT4, fT3) szintje alacsony, az agyalapi mirigy által termelt hormon (sTSH) mértéke emelkedik, míg a specifikus autoantitestek (anti-TPO és anti-TG) szintje szintén magas. 

A pajzsmirigy-alulműködés kezelése egyszerű, az endokrinológus szakorvos által beállított gyógyszeres hormonpótláson alapul. A pajzsmirigy-hormonpótlást a betegeknek tartósan, naponta kell szedni. Egyes esetekben szelén-készítményt is javasolunk kúraszerűen. Szükség lehet a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatára is.

  • Pajzsmirigy túlműködés - hyperthyreosis

    A betegség fogyás, izzadékonyság, nyugtalanság hátterében állhat.

    Tovább

  • Pajzsmirigy göbök

    A göbök endokrinológiai véleményezése fontos.

    Tovább