Pajzsmirigy túlműködés - hyperthyreosis

A betegség fogyás, izzadékonyság, nyugtalanság hátterében állhat.


A pajzsmirigy-hormonok (fT4, fT3) túlzott elválasztása hyperthyreosishoz, túlműködéshez vezet. Jellemző tünetei az izzadékonyság, nyugtalanság, szapora pulzus, hőintolerancia, hajhullás, hölgyeknél a menstruációs ciklus zavarai. Súlyosabb esetben álmatlanság, koncentrációzavar, nyugalmi kézremegés, étvágyfokozódás mellett észlelt indokolatlan fogyás is jelentkezhet. Az agyalapi mirigy hormonja, az sTSH értéke csökken.

Autoimmun betegség (Graves-Basedow kór) is állhat a betegség hátterében, mely nőknél gyakoribb, jellemzően 20-40 éves kor között jelentkezik. Ritkán már serdülőkorban, illetve idősebb életkorban is kialakulhat. Idősebb betegeknél szívritmuszavart, pitvarfibrillációt is okozhat. A további formák felismerése és hatékony kezelése szintén endokrinológus szakorvos feladata. 

A szakember által beállított kezelés a tüneteket gyorsan mérsékli. Mindössze néhány, nehezen kontrollálható esetben szükséges műtéti beavatkozás. Graves-Basedow kórt szemtünetek is kísérhetik (endokrin orbitopathia), mely endokrinológiai és szemészeti gondozást igényel. 

  • Pajzsmirigy alulműködés - hypothyreosis

    Leggyakrabban autoimmun gyulladás következtében alakul ki. Gyakori tünete a fáradékonyság és a hízás.

    Tovább

  • Pajzsmirigy göbök

    A göbök endokrinológiai véleményezése fontos.

    Tovább