Dr. Katona Éva Melitta

work belgyógyász, diabetológus
habilitált egyetemi docens, PhD


Sárospatakon nőttem fel. A Gimnáziumban eltöltött négy év sokkal többet nyújtott számomra az érettséginél. 1991-ben szereztem általános orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, melynek Belgyógyászati Klinikáján dolgozom végzésem óta, 2013 óta mint habilitált egyetemi docens. Belgyógyászatból illetve Anyagcsere-betegségek és Endokrinológiából rendelkezem szakvizsgával, míg szakképesítem van Diabetológiából, Lipidológiából, Obezitológiából és Hypertonológiából. Angol, német és orosz nyelven beszélek. Tanulmányúton vettem részt Perugiában, Helsinkiben és Rotterdamban. 

Érdeklődési területem a cukorbetegség. A Klinikán több mint 20 éve vezetek Diabetes szakrendelést. PhD fokozatomat 2007-ben szereztem meg, míg tudományos eredményeim elismeréseként 2012-ben sikeresen habilitáltam. Szakmai közleményeim száma több mint 60. Tagja vagyok a Magyar és az Európai Diabetes Társaságnak, a Magyar Belgyógyász Társaságnak, a Magyar Hypertonia Társaságnak és a Magyar Atherosclerosis Társaságnak. 

A szakmai munka mellett kiemelt jelentőséget szentelek családomra. Három nagykorú gyermekem élete változatlanul nagyon fontos számomra, mindezek mellett férjemet támogatom munkájában. Rendszeresen zenélek fuvolán és zongorán, a Magyar Orvosmuzsikus Egyesület egyik aktív tagjaként gyakran lépek fel hangversenyeken.  

2014-ben régi vágyam valósult meg: a Diabetes Debrecen Magánrendelőben egy saját magam által kialakított helyen és feltételrendszer szerint fogadhatom az engem megtisztelő pácienseket. Nagy örömömre szolgál, hogy Hajdú-Bihar megyében egyedüliként a Magyar Diabetes Társaság minősített szakellátóhelye vagyunk, vagyis rendelőnkben valamennyi beteg ugyanazokat a kedvezményeket kaphatja meg, mint a NEAK finanszírozott ellátásban. 

Az elmúlt években újabb kollégák csatlakoztak és jelenleg már 7 országosan is elismert, több évtizedes klinikai tapaszatalattal és tudományos fokozattal rendelkező szakorvos végzi tevékenységét. Figyelembe véve az Endokrinológia és Obezitológia profilok beindítását, a rendelőt Arany Egészség Központ névre kereszteltük át, melynek orvos-igazgatói feladata újabb izgalmas kihívás a számomra.